Sandefjord Fotball Kvinners toårsplan 25 og 26 - opprykk til 1. divisjon
Sandefjord Fotball Kvinner skal være Vestfolds lag i toppfotball kvinner. Like drømmer - like muligheter er vår visjon. Styret har vedtatt en toårsplan for perioden 2025 - 2026 med mål om opprykk til 1. divisjon.
Sandefjord Fotball Kvinner skal bidra til styrking og utviklingen av breddefotballen i Vestfold gjennom å være lokale forbilder og tilby magiske fotballopplevelser. Klubben skal ha tilhold på Jotun Arena og være del av toppfotballmiljøet i Sandefjord Fotball.
Toårsplan 2025 - 2026 - opprykk til 1. divisjon
SF Kvinner leverte i 2024 en fantastisk sesong og rykket opp til 2. divisjon 2025. Stadige endringer seriestrukturen siste årene har gjort det krevende for de satsende lagene å rykke oppover i divisjonssystemet. SF Kvinner har også engasjert oss i nødvendige endringer i seriestrukturen, noe dere også kan lese mer om her.
Etter en sesong med meget høye krav til resultater og målforskjell i alle kamper er det naturlig å senke skuldrene og legge en toårsplan som ytterligere forsterker fokuset på utvikling og satsing på våre yngre spillere. Hovedmålet i denne toårsperioden er opprykk til 1. divisjon. 2024 sesongen har vist at SF Kvinner nivåmessig ligger et sted mellom 2. og 1. divisjon, men det er flere faktorer som tilsier at det er lurt å prioritere tid til å bygge bredde i både spillerstall og klubb fremfor å spisse satsingen mot direkte opprykk.
Mål og hovedpunkter for 2025 sesongen.
- Bygge videre på den sportslige plattformen med utviklings- og treningsprinsipper som er etablert, herunder kontinuitet både på trenere og spillere.
- Bevisst satsing på yngre spillere som har utviklingspotensial til å nå øverste nivå i norsk kvinnefotball.
- Forsterket fokuset på utvikling - både utvikling av enkeltspillere og lag.
- Spille offensiv og underholdende fotball og score mange mål.
- Hurtighet, tempo, intensitet og kvalitet i alt vi gjør er fundamentet i sportsstrategien til klubben.
- Budsjettmål er å øke våre inntekter med en million til nærmere 4 millioner og sikre oss rammer til ansettelse av en ressurs innenfor administrasjon og markedsarbeid i klubben (i dag gjøres dette på dugnad).
- Arbeide for et økonomisk fundament som gir rom en fulltidsansatt hovedtrener i klubben i løpet av ett til to år.
- Fortsette med et Jenter 17 regionallag som kan benytte spillere fra våre samarbeidsklubber. Dette som en viktig utviklingsarena for spillere som enda ikke er klare for å ta steget inn i SF Kvinner, men kan få det beste av begge miljøer, bidra i sin lokalklubb og få utfordringer i Sandefjord Fotball Kvinner.
SF Kvinner skal bidra til styrking og utviklingen av breddefotballen i Vestfold.
- Vi skal være lokale forbilder og tilby magiske fotballopplevelser.
- Flere jenter lenger, vi skal ta et aktivt ansvar for å bidra til rekruttering i jentefotballen.
- Vi skal være tilstede ute blant breddeklubbene og engasjere oss i ferdighetsutviklingen, både trenere og spillere.
- Vi tar ansvar for utviklingen på kretsnivå gjennom landsslagsskolen
- Vi samarbeider og engasjerer oss i fotballtilbudet på ungdoms- og videregående skoler, herunder spesielt toppfotball tilbudet til Sandefjord videregående skole.
- SF Kvinner skal bidra til å gjøre Sandefjord som en attraktiv bostedskommune for unge i alderen 20-40 år, både aktive, men også foreldre som er opptatt av kvaliteten på idrettstilbudet til sine barn.
- Vi skal aktivt bidra til at våre spillere tar utdanning mens de spiller fotball. Dette skal vi gjøre gjennom samarbeid med Gokstad Akademiet, Høyskolen Gokstad og Universitetet i Sørøst-Norge.
- Gjøre det attraktivt å komme til Sandefjord og Vestfold gjennom å jobbe aktivt for å tilby våre spillere jobbmuligheter og trainee stillinger hos våre samarbeidspartnere/sponsorer.
Strategiplan Sandefjord Fotball Kvinner
Jente/kvinnefotballen i Vestfold er et satsingsområde for krets og klubber og opprykket til SF Kvinner til 2. divisjon og Nøtterøy/Teie til 3. divisjon viser en spennende utvikling. Det er avklart at SF Kvinner er eneste klubb i Vestfold med ambisjoner og mulighet til å ivareta toppsatsing for kvinner. Det er også fastslått at det er en klar sammenheng mellom rekruttering i breddefotballen, spesielt i de eldre klasser, og toppfotballen. Vi ser at fylker med gode lag på toppen også har bedre rekruttering og flere lag i breddefotballen.
Styret i SF Kvinner har definert fem hovedpilarer for å lykkes med toppfotball kvinner i Vestfold.
- Vi må samle de beste spillerne. En klubb må bli klart førstevalg for spillere - ung eller voksen - som ønsker å satse og utvikle seg som fotballspiller.
- Hente inn erfarne spillere, helst Vestfold jenter. Vi kan ikke bygge et lag kun på unge talenter i tenårene så vi må ha et attraktivt tilbud, både sport og økonomi, som gjør at vi kan hente inn erfarne spillere utenfra. Klarer vi å bygge kontinuitet i prosjektet er mulighetene gode for å rekruttere fotballjenter som ønsker seg tilbake til Vestfold etter endt utdanning. Det er et faktum at fotball satsende jenter er ivrigere enn gutta på skolen og mange søker seg til utdanningstilbud som Vestfold ikke kan tilby.
- Økonomi - næringslivet må ha vilje og økonomisk ryggrad for å satse på jentene uten at det skal gå på bekostning av herrefotballen eller andre kultur og idrettstilbud i Vestfold. Det er fortsatt helt andre økonomiske forutsetninger i kvinnefotballen og sammenligner vi med SF kan vi pr nå få toppfotball i Vestfold til ca 20% av budsjettet til herrene.
- Bygge en profesjonell organisasjon er en forutsetning for å lykkes over tid. Første steg er å ha råd til å ansette en daglig leder i klubben. På toppnivå bør klubben ha en organisasjon på 6 årsverk; daglig leder, marked, sportslig leder, trener A-lag, trener rekruttlag, spillerutvikler samt noen mindre stillinger. Klubben er også avhengig av engasjement og ildsjeler som er villig til å sitte i styre og stell, påta seg oppgaver i klubb, kamper og arrangement på dugnad.
- Lykkes i samarbeidet med breddeklubbene som er selve rekrutteringsgrunnlaget for en toppklubben. Bredden må oppleve å få noe tilbake. Dette er krevende, særlig i etablering av en toppklubb med intern konkurranse i Vestfold, men skal vi lykkes over tid må dette samarbeidet fungere.
Sandefjord Fotball Kvinner skal være en toppklubb og vårt mål er at jentene skal få de samme muligheter og rammer som gutta. Styret har vedtatt følgende strategi og langtidsplan.
- Laget og klubben skal drives som om klubben var del av toppfotballen i Norge.
SF Kvinner skal være det klart beste sportslige tilbudet for jenter som ønsker å satse fotball, ung som voksen, i Vestfold. - Etablere et rekruttlag slik at hele spillergruppen får et godt kamptilbud. Dette tilbudet kan fra start løses via et samarbeidslag. Jenter 17 laget er nettopp et slikt lag.
- Ansette daglig leder i på fulltid, en rolle som også skal dekke markeds- og sponsorarbeid. Personen, gjerne en kvinne, skal rekrutteres utenfor dagens miljø, komme inn med ny giv og kunne starte med blanke ark.
- Etablert blant de 15 beste lagene i Norge.
- Satse på kampdagene som møteplass for yngre fotballspillende jenter i Vestfold, skape god stemning, gode opplevelser og søke at jentene kommer tilbake hver gang, med foreldrene. Fotballspillende jenter ønsker seg lokale jenter som forbilder, det har vi fått bekreftet gjennom årets publikumskamper. Alle barn har gratis inngang.
- Positive til fortsatt bidrag inn mot landslagsskolen og spillerutvikling i samarbeid med NFF Vestfold.
- Bidra ut tilbake breddeklubbene med både spillere, trenerutdanning, deltagelse på jentedager, fotballskoler, m.m.
- Tett samarbeid med ungdoms- og videregående skoler som Wang, SVGS og Re for å bidra til bedre utvikling og ikke minst belastningsstyring.
- Samarbeid med utdanningsinstitusjoner som Universitet i Sørøst-Norge Campus Vestfold og Gokstad Akademiet, slik at vi kan tiltrekke oss fotballspillende jenter til byen og fylket for å kombinere skole og fotball. Dette blir strategisk viktig for å oppveie for lokale jenter som reiser til storbyer som Oslo, Bergen og Trondheim for å studere.
- Samarbeide med næringslivet for å tiltrekke oss nyutdannede jenter som ønsker å kombinere jobb med toppfotball. Vi vet at fotballspillende jenter kombinerer høyere studier med toppfotball så dette er en spennende rekrutteringsarena for lokalt næringsliv.
- Jobbe for å få på plass en eller flere store samarbeidspartnere til å løfte satsingen slik at det gir like muligheter til kvinner og menn. (ref Sparebanken vest og Brann).
Sandefjord Fotball Kvinner skal være en toppklubb og vårt mål er at jentene skal få de samme muligheter og rammer som gutta. Flere fotball -og likestillingstopper reagerer sterkt på NRKs avsløring om at norske toppklubber bruker tre ganger så mye på utvikling av guttespillere som på jentespillere. NRKs kartlegging viser nemlig at norske toppklubber bruker i snitt 42.000 kroner på utvikling av jentespillere, mens man bruker 112.000 kroner på hver guttespiller. Les mer om funnene i NRK artikkel her.
SF Kvinner - like drømmer - like muligheter!
For Sandefjord Fotball Kvinner
Helge Krossøy, Per Ketil Berg, Anette Vestly, Kim Romero, Eva Susnic Krossøy, Hazel Xavier Venkatraman, Anniken Gunleiksrud, Lasse Saga (sportslig leder) og Fredrik Purser (hovedtrener).